Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Tartalom:

  • A Thai Box
  • A Kick-box
  • A K-1

 

 

Thai box (Muay Thai)


Tradicionális thai küzdelmi rendszer

Leírás:
A thai box (muay thai) felhasználja az öklöt, könyököt, rúgásoknál a térdet, sípcsontot, de előfordulnak a sarokkal, lábfejjel leadott rúgások is. Az egész világon úgy lett ismert, mint az egyik leghatékonyabb harcművészeti stílus a ringben, utcán egyaránt.

A muay thai boksz bizonyította hatékonyságát számos küzdelemben, harcban. Manapság a thai katonaság kiképzésének alapját alkotja csakúgy, mint a világon, számos helyen pl. a CIA-nál, vagy a híres U.S. Seal csapatnál! De mint nemzeti sport, a thaiföldi iskolák tananyagát is képezi. Az ősi stílus követőinek gyakorolni kell a pusztakezes küzdelmen kívül a páros kard használatát is. Az ősi kardforgató stílus neve, krabi-krabong.

A thai-box szemlélet: Amint belép valaki egy edzőterembe fontos, hogy kint tudja hagyni a problémákat, és csak a rá váró feladatra Muay Thaitudjon koncentrálni. Egy idő után azt tapasztalhatja, hogy könnyebben kezel bizonyos dolgokat, a konfliktusokat, azokat a dolgokat, melyek kitartást követelnek az életben. Egy idő után az ember rájön, nem szabad megfutamodni a problémák elöl, hanem kitartó munkával le kell, és le lehet győzni. És itt már természetessé válik egymás tisztelete, a tolerancia és empátia. Amikor tisztában van saját képességeivel a harcművész, a konfliktusok megoldásánál előnybe részesíti a diplomatikusabb rendezést, mint a fizikai erejének latba vetését.


Történet:
A thai-box eredete a bizonytalan múltba nyúlik vissza. A korai időszak történelméről és harci hagyományáról kevés adat áll rendelkezésre, mivel 1767-ben a burmai seregek elfoglalták és felgyújtották a fővárost, így rengeteg írásos anyag megsemmisült.

Több ezer évvel ezelőtt az emberek rizstermeléssel és halászattal foglalkoztak. Amikor a klánok egységes független államot alkottak, a Muay Antikharcok során megtapasztalták a kézi hadviselés hatékonyságát. A technikákat egységes rendszerbe szedve lejegyezték, ez volt a chupasat, mely később a harcosok bibliájává vált, és kitartásra nevelte az embereket. A harcosok tanították a fiatalokat a különböző fegyveres és pusztakezes harcmodorokra, és az egész testet, mint hatékony fegyvert használták. A sípcsontot hasonlónak tekintették egy lándzsához a támadásoknál, védekezéseknél, a karokat mint két védekezésre használt kard, a könyök és térd, meg mint egy hatékony fejsze, amely áttöri az ellenfél védelmét, és megsemmisíti azt. A testnek minden egyes része fegyverré vált, és egy új harcművészet keletkezett muay thai néven.

Egy 15. századi évkönyv elmeséli két muay thai bajnok történetét. 1411-ben meghalt a király, Seng Muang Ma, és két fiát maga mögött Thai Fighthagyta, akik a trónért egymással szembe kerültek. A fiúk, Yi Kumkan, és Fang Ken kimerítő harcot, folytattak céljaik elérése érdekében. Fang Ken azt javasolta, kövessék a hagyományokat, a múlt tradícióit, és egy harcban döntsenek, ki legyen az örökös. Yi Kumkan beleegyezett, és a két herceg elkezdett harcolni az első vérig. A krónikák szerint órákig küzdöttek egymással, és kiegyenlített küzdelem volt, mígnem Fang Ken lába el nem kezdett vérezni, így az első vérig folytatott harcban Yi Kumkan lett a király!

A 16. század környékén Thaiföld, akkori nevén Siam rendszerint háborúban állt a szomszédos Burmával. Ebből az időszakból származik a történet, hogy Na Reshen király, aki nagy harcos hírében ált, egy csata során fogjul esett. A Burmaiak ismerték bátorságát, tudták, hogy az egyik legjobb pusztakezes harcos, és adtak neki egy esélyt a szabadságáért. Miután győzött és hazatért, Siam nemzeti hősként ünnepelte.

Na Reshen király (1590-1605) mivel maga is szakértője volt a muay thainak a katonai kiképzés részévé tette. A legnagyobb népszerűséget Phra Chao Sri Sanpectch VIII. a "tigriskirály" (1703-1709) idején, a béke időszakában érte el. A hosszú háborúskodás után több idő volt a Muay thay gyakorlására, és elterjedtségét mutatta, hogy minden faluban fogadásokkal egybekötött versenyeket rendeztek.

Ez a Muay thay veszedelmes és valódi küzdelem volt. A küzdők kezüket és alkarjukat lóbőrszíjjal, később ragasztós vászonnal tekerték be és finomra tört övegbe mártották. A heresérülés ellen kókuszhéjból vagy kagylóból készült védőt használtak. Súlycsoport nem volt, és a küzdelmet nem osztották fel menetekre, hanem addig tartott, amíg folytatni tudták. Lényegében minden megengedett volt, beleértve a hajhúzást és a karmolást is. Ebben a küzdelmekben, ha nem is túl gyakran, de halálesetek és maradandó sérülések is előfordultak.

A király közülük választotta ki a speciális zsoldosait, a korai időktől kezdve egészen az 1900-as évek elejéig. 1921-ig az iskolákban is oktatták, de a sok sérülés miatt a kormány az iskolai oktatást betiltotta.

1930-ben a az egész küzdési rendszert megreformálták, és ekkor nyerte el a mai formáját.

1930-ban a nyugati ökölvívás hatására megreformálták Muay thay. Kötelezővé tették az ökölvívó védőkesztyű használatát, a súlycsoportos felosztást és a négymenetes rendszert. Számos technika (fejelés, harapás, birkózás stb.) tiltva lett.

A különböző falvak harcosai manapság is összemérik ügyességüket, felkészültségüket csakúgy, mint régen, így az ősi szokások és Thai Boxtechnikák is fennmaradnak az utókor számára. Manapság a tradicionális thaiföldi verseny egy bevezető szertartással kezdődik, ahol a küzdők hagyományos zene kíséretében lassú, balettszerű mozdulatokkal táncolnak. A táncot a letérdelés, a szemek eltakarása és rövid ima követi. Ezután a "ram muay" vagy boksztánc folytatódik, ami iskolánként különböző. A versenyző lassan körbejárja a ringet miközben vad pillantásokkal néz a közönség felé az "ártó szellemeket" távoltartásának szimbólumaként.

 

 

Kick-box


Modern küzdősport

Leírás:
kick box01A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek - a karate, a taekwondo és a kung-fu - mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

A küzdelmi versenyszámokat öt szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban kulönböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerő (a semi-contact és light-contact szabályrendszerekben), vagy teljes erő (a full-contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) engedélyezett.

Semi contact szabályrendszerben csak a félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat. A
light contact szabályrendszerben is félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont non-stop rendszerű küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak.

A full contact és low-kick szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejű akciók is non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. A thai-kickboxing szabályrendszer
a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett.

full contactA sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő (a thai-kick-boxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők). Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci művészetekkel nem kötött, hanem - saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok bemutatására kerül sor, zenére, fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban.

Történet:
Korábban két teória létezett a kick-box kialakulásáról. Az egyik szerint a kick-box egy japán ökölvívótól, Osamu Noguchitól eredeztethető. Akinek kezdeményezésére 1950-ben az általa Thaiföldön tanulmányozott Muay Thai technikákat ismertette meg Japánban. Noguchi később megalapította a Japán Kickbox Szövetséget, és aktívan thai boxolók segítségével kezdte oktatni az új harcművészeti stílusát. 

kickboxingTöbbek szerint azonban a kick-box kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban a '70-es években kiteljesedő harcművészeti 'láz'. Az akkori harcművészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, melynek eredményeként jött létre a kezdetben full contakt karate néven, majd kick-boxnak nevezett sportág.

Az utóbbi 30 évben számos kérdés merült fel a sérülések kockázatának csökkentésében alkalmazandó módszerekben, és végül folyamatos vizsgálat és szabályalkotások után fejlődött ki a jelenlegi szabályrendszer és védőfelszerelés. 

 

 

K-1

 

Történet:
Ishii Kazujoshi1980. Kazuyoshi Ishii megalapítja a Seidokan Karate iskolát Oszakában, ahol dojok és egyetemi karate klubok találhatók.
 
1981. Oszakában megrendezik az első Össz Japan Karate-Do tornát, Ishii és Seido Kaikan, az új Seidokan Karate elnök szervezésében. A full-kontakt verseny megtölti Furitsu csarnokot és közvetíti a helyi TV.
 
1982. Seido Kaikan harcosok kiállnak/megküzdenek Kung Fu mesterek egy csoportjával és győzelmet aratnak a kansai-i Erzsébet Királynő Stadionban. Ezalatt Ishii-t választják az újonnan alakult All Japan Budo (Martial Arts) Promotion Association  első elnökének. A szervezetet kansai körzeti karate és kempo csoportok hozták létre.
 
1985. Seido Kaikan irodát nyit az Egyesült Államokban, amelynek Tom Edwards lesz az ügyvezetője.
 
1988. Két Ishii tanítvány (Toshiyuki Yanagisawa és Masaaki Satake)  végez a Karate Real Champion Tournament első és második helyén és így az Ishii féle Seido Kaikan végleg kivívja a harcművész közösség elismerését.
 
satake1991. Sorozatos tornagyőzelmek. Seido Kaikan Tokióban egy tornán megmérkőzik az USA Oyama Karate-val és Satake győzelmet arat a legendás Wilie Williams felet.
 
1992. Az első kesztyűs karate esemény Japánban: a Karate Japan Open, amelyet Satake nyer.
 
1993. Ahogyan a karate egyre közelít stílusban a kickboxhoz Ishii szervezésében megrendezésre kerül az első K-1 Grand Prix a tokiói Yoyogi Dai-Ichi Stadionban. Az eseményen szabványos méretű boxringben küzdenek forradalmi K-1 szabályok alatt, amely többek között engedi a karate és kicbox ütéseket egyaránt. 10000 fős teltház előtt az első K-1 bajnokságot Branco Citatic nyeri. Még két K-1 esemény kerül megrendezésre ugyanebben az évben, amelyeket Satake és Hoost nyer.
 
1994. Peter Aerts nyeri a második K-1 Grand Prix-t, legyőzvén az újonc Andy Hug-ot, aki így első K-1 meccsét elveszíti. zeptemberben Hug "bosszút áll" a Yokohama Arénában és megalapozza hírnevét mint az egyik első K-1 szupersztár.
 
1995. Májusban Aerts sikeresen megvédi bajnoki címét a 3. K-1 GP-n. Következő hónapban Hug otthonában, Svájcban rendezik az első tengerentúli versenyét e rohamosan fejlődő sportágnak. A K-1 Fight Night több mint 12000 nézője előtt az esélyes Hug kiütéssel nyer a WKA USA bajnok Dennis Lane ellen.
 
1996. Az újonc Mike Bernardo meglepi Aerts-et a K-1 GP-n, aztán a döntőben vereséget szenved Hug-tól, aki ez évben egy még az előzőnél is nagyobb Fight Night versenyt visz Svájcba. Augusztusban a Sony kiadja az első K-1 videojátékot. Októberben az országos Fuji TV Network a Yokohama Arénából közvetíti a K-1 Star Wars nevű eseményt, ami a kezdetét jelenti a Fuji és a K-1 szövetségének.
 
1997. K-1 harcosok, mint Hug, Aerts, Bernardo már komoly hírességek Japánban, akiket gyakran látni TV-ben, és rajongók hada Andy Hug v. Peter Aertsüldöz az utcán. Hug Fight Night-ját közvetíti a svájci nemzeti TV. Japánban az ország három legnagyobb városa, Nagoya, Oszaka és Tokió ad otthont a K-1 eseményeknek. A Tokio Dome GP 45000 jegyét alig egy óra alatt elkapkodták. Ebben az évben Hoost pontozásos győzelmével kaparintotta meg a koronát Hugtól. A torna televíziós nézettségi adatai elérték a meglepően magas 20%-os arányt. Japánban a K-1 az egyik legnépszerűbb sport lett.
 
1998. A svájci versenyt - amelyet Stefan Leko nyer - K-1 European Grand Prix-re keresztelik. Az új K-1 USA GP-t megnyervén Rick Rufus is biztosítja helyét a Decemberi tokiói GP-n. A japán GP-n Satake 63800 néző előtt diadalmaskodik  a háromszoros bajnok Aerts felett.
 
1999. A K-1 eddigi legsikeresebb éve teltházas versenyekkel, mint a K-1 All Stars nights, K-1 Spirits. Az év betetőzéseként egy újabb zsúfolt házas Tokyo Dome GP-n Ernesto "Mr Perfect" Hoost egy hihetetlenül izgalmas döntőn legyőzi Mirko "Crocop" Filipovicot elhódítván a K-1 bajnoki címet.
 
2000. Ernesto Hoost 2000-ben megvédi bajnoki címét.
 
2001. K-1 megkoronázza első Óceániai bajnokát az újzélandi Mark Hunt személyében.
 
Ernesto "Mr Perfect" Hoost2002. Újabb diadalával Ernesto Hoost az első négyszeres bajnok a sportág történetében.
 
2003. Az amerikai erőgép, Bob "The Beast" Sapp felbukkanása új színt visz a sportág életébe.
Ismét holland harcos a K-1 trónján. Remy Bonjasky fölényesen szerzi meg a bajnoki övet a tokiói gálán.


Leírás:
A Karate, a Kick box, a Taek kwon do és a Kung fu voltak azok a harcművészeti ágak, amelyeket ötvözve a K-1 elindult hódító útjára.
Az év folyamán, 5 kontinens K-1 harcosai küzdenek azért, hogy bekerülve a legjobbak közé részt vehessenek a Tokyo-ban megrendezett K1 World Grand Prixen, ami minden év decemberében kerül megrendezésre. A K-1 népszerűsége Japánban és világszerte rohamosan nől.

A K-1 szabályok nem engedélyezik a könyök használatát, valamint a birkózó technikák alkalmazását és a grapplinget, vagyis a földharcot. 8 súlycsoport létezik, de a K-1 - főleg a média és annak kereskedelmi vonzata miatt - előnyben részesíti a 70-75 kg-os bonjaskyközépsúlyt és a +93 kg-os nehézsúlyt. A küzdő felek védőfelszerelése szabványos boxkesztyűből, ágyékvédőből és fogvédőből áll. Az egyedi mérkőzések 3x3 vagy 5x3 percből állnak. A bajnokságokon a menetek 3x3 percesek. A mérkőzések pontozásos rendszerben folynak. Ha nem születik győztes, akkor egy extra menet alatt döntik el, ki a jobb. Ekkor az előző menetekben nyújtott teljesítményt nem veszik figyelembe. Ha ekkor sincs döntés, akkor még egy ráadás menet következik, amely után az egész mérkőzést tekintve a versenyzők között a legkisebb különbség is döntő erővel bír.
 
Pontozásnál az alábbi prioritási sorrendet veszik figyelembe a bírák:

- leütések száma
- az ellefélben okozott "kár" nagysága
- tiszta találatok száma
- támadásban nyújtott agresszivitás mértéke, foka